قیف بازاریابی چیست؟
قیف بازاریابی مدلی برای ارزیابی تعامل مشتری با برند، از اولین مواجهه او تا اقدام به خرید محصول آن برند است. شما با به کار بردن این مدل میتوانید آگاهی کاملی از اعمال خریدار در مراحل مختلف، برخورد با محصول و برندتان را بدست بیاورید.
در روش اصلی تقسیم بندی قیف بازاریابی، پروسه خرید کالا توسط مشتری را به یک سفر تشبیه کردهاند که شامل ۴ مرحله است و این سفر با خرید کالا تمام میشود؛ اما در مورد کاملتر دو مرحله دیگر هم برای وفادار نگه داشتن مشتری در نظر گرفته شده است.
این ۶ مرحله قیف بازاریابی شامل موارد زیر است که به اختصار توضیح میدهیم:
آگاهی
در این مرحله خریدار متوجه نیاز به کالا یا گروه کالایی میشود که مشکلش را مرتفع کند. شما هم در طرف مقابل میتوانید با تحقیق در جامعه هدفتان و بدست آوردن اطلاعات؛ اقدام به تولید یا تهیه کالاهایی کنید که مورد نیاز خریداران است.
از راههای دیگر جذب مشتری در این مرحله، تولید محتوای مناسب و جذاب (توضیحات کامل و جامع، درج عکس با کیفیت، تهیه محتوا برای وبلاگ، مطالب آموزشی و …) است؛ که باعث آگاهی بیشتر خریدار از کالای شما میشود.
علاقه
پس از اینکه مشتری از نیاز خودش به یک کالا یا یک گروه کالایی آگاهی پیدا کرد، در بازار دنبال محصولی میگردد که مطابقت حداکثری را با نیازش داشته باشد.
نقش محتوای جذاب مخصوصاً در قسمت توضیحات و عکاسی از کالا عامل جذب در این مرحله از قیف بازاریابی است؛ شما در محتوای خود باید خریدار را متوجه این مسئله کنید که از نیازهای او آگاه و به دنبال رفعش هستید. به طور مثال عکسهایی بگیرید که کالا را در حال استفاده نشان میدهد (گاهی به این مدل عکاسی “لایف استایل” هم میگویند).
تمایل
معمولاً خریداران در این قدم چند انتخاب مختلف دارند و در حال مقایسه آنها هستند. مشتری از مشخصات کالای شما در مرحله قبل آگاهی پیدا کرده و میداند که محصول شما نیازهایش را برطرف میکند. اما بین چند انتخاب مردد است.
ضمانت اصالت محصولتان، قیمتگذاری مناسب و با توجه به بودجه جامعه هدف و تخفیفهای جذاب مهمترین عوامل متمایل کردن مشتری به خرید محصول شماست.
قیمت خوب که شامل یک تخفیف جذاب هم میشود همیشه راهگشای این مرحله هستند.
اقدام به خرید
اگر شما در سه مرحله قبلی قیف بازاریابی موفق به نگه داشتن مشتری با خود شده باشید، به احتمال بسیار زیاد مشتری کالای شما را خریداری خواهد کرد، البته هرگز نباید نقش رقابت را در بازار نادیده بگیرید؛ این احتمال را همیشه در ذهن داشته باشید که شاید رقیب شما متد و روش بازاریابی بهتر از شما را به کار گرفته است.
معمولاً در مدل اصلی قیف بازاریابی این مرحله انتهای سفر مشتری است. اما کار شما با مشتری اینجا تمام نمیشود.
وفاداری
با فروش یک یا چند کالا شما به موفقت در کسب و کارتان نخواهید شد. موفقیت اکثر برندهای مطرح دنیا در نگه داشتن مشتری و وفادار کردن او نسبت به برندشان است.
خدمات پس از فروش مهمترین عامل وفاداری مشتری است. پشتیبانی مناسب خریداران و همچنین ارجح دانستن خواست مشتری به خواست خودتان را فراموش نکنید. سعی کنید مشتریانتان را از طرق مختلف ارتباطی از اخبار برندتان مطلع سازید.
مشتریان مُبَلِغ
زمانی از موفقیت خود در راه کسب و کار مطمئن میشوید که کالای شما توسط مشتریانتان به دیگر افراد معرفی شود. اولین عامل رسیدن به این مرحله، طی کردن کامل ۵ مرحله قبلی است. مشتریان وفادار همیشه تبلیغ کالا و خدمات شما را به دیگران میکنند.
اما شما هم میتوانید خریدارانتان را تشویق به معرفی محصولاتتان کنید. از آنها بخواهید که که از کالای خریداری شده عکس بگیرند؛ از مراحل باز کردن بسته کالا فیلم بگیرند (آنباکسینگ) و آنها را در کانالهای ارتباطی شما و خودشان به اشتراک بگذارند.
در آینده و پستهای بعدی به تشریح جزء به جزء این مراحل میپردازیم تا شما بتوانید استراتژی بهتری را برای پیشرفت کسب و کار خود تدوین کنید.